Despre Cancer

 

I. Mi is a rák?

A rák vagy rosszindulatú daganat akkor jelenik meg, amikor testünk sejtjei a végtelenségig szaporodnak. A normál sejteknek van egy úgynevezett életciklusuk. Szervezetünk kontroll mechanizmusai – fontos szerep jut az immunrendszernek – ellenőrzik ezt az életciklust. Az életciklus kontrollja különböző ok miatt hibás a rák esetén és így megjelenik a sejtek kontrollálatlan szaporodása. A kontrollálatlan burjánzás a szervezet bármelyik sejtjében megjelenhet. Esetenként ez a sejtburjánzás megmarad testünk egy szervében, ilyenkor jóindulatú daganatnak nevezzük. Máskor a sejtek szétterjednek a szervezetben és áttéteket okoznak. Ilyen esetekben a daganat rosszindulatú vagy rákos.
 

Szerző:
Dr. Udrea Adrian,
Onkológus főorvos
A Medisprof Klinika orvosigazgatója


II. Szükséges iratok

Az ország törvényeinek megfelelően a következő iratok szükségesek a nyilvántartásba vételhez:

 • A családorvos vagy szakorvos által kiállított küldőpapír (a CNAS által jóváhagyott formanyomtatvány)
 • Az egészségbiztosítotti státuszt alátámasztó igazolás és/vagy nyugdíjszelvény
 • Személyi igazolvány
 • Azon kezeléseket, szolgáltatásokat, amelyekre az egészségbiztosítási pénztár nem köt szerződést, költségtérítésesek, például igazolások vagy más típusú formanyomtatványok kiállítása, laborvizsgálat, radiológiai vizsgálat, magán szakorvosi vizsgálat, anatómiai patológia.

III. Konzultáció, diagnózis és gyógykezelés

A diagnózis megállapítását követően a pácienst megvizsgálja egy szakorvos, aki ismerteti a kezelés jótékony, illetve mellék hatásait, és a terápia teljes menetét. Az onkológus elmagyarázza a kezelés típusát, várható időtartamát és azokat a feltételeket, melyek közepette a páciens elvégezheti a gyógykezelést. Az egynapos kórházi beutalást fotelekkel, televízióval ellátott kórtermekbe oldják meg. Ezen kívül a páciens a személyzet más tagjaitól – klinikai pszichológus vagy nutricionista – is segítséget kérhet, igény esetén.
A Medisprof figyelembe veszi a romániai jogszabály diagnózisra és gyógykezelésre vonatkozó útmutatóit, azonban ezek nem elég naprakészek, részletesek. Ezért a mi onkológiai szolgálatunk az európai uniós onkológiai előírásokat, az ASCO (American Society of Clinical Oncology) és a CCN (Comprehensive Cancer Network) előírásait is figyelembe veszi.

IV. Kemoterápia

A kemoterápia a rák citosztatikus gyógyszerekkel történő kezelése. Klinikánkon ezen gyógyszereket a belső gyógyszertárunk által biztosítjuk, melyet szakértő munkatársaink, steril környezetben állítanak elő. A kezelést fotelekkel ellátott kórtermekben végzik, míg az időtartama a kezelés típusától függ. A kezelés ideje alatt a páciens mobilis marad, egy egészségügyi asszisztens felügyelete és segítsége mellett. A kezelés nem több egy napnál, ezáltal minimálisra csökkentjük a betegre kifejtett negatív pszichikai hatást.

V. Sugárkezelés

Jelenleg a Medisprof a sugárkezelési szolgáltatás kidolgozásán fáradozik.

VI. Klinikai kutatás

A mi klinikánk az elmúlt 4 év során több mint 30 klinikai kutatást végzett, s ki kell hangsúlyoznunk egy jól szakképzett csapattal rendelkezünk ezen a téren. A klinikai kutatáson alapuló kezelés számos előnnyel jár:

 • Olyan ingyenes genetikai teszteket vagy véranalíziseket végezhetnek el a páciensek, melyeket hazánkban nem lehet megcsinálni normális körülmények között, általában a felszerelés hiánya vagy a túlzott költségek miatt.
 • Magas színvonalú képalkotói vizsgálatot és külső kontrollvizsgálatot végeznek, optimális időközönként, melyeket a CNAS költségtérítési feltételei mellett lehetetlen lenne betartani.
 • A specifikus patológiának megfelelő kezelést biztosítanak, tesztelt és a legújabb kísérletek alapján előállított gyógyszerekkel.
 • Nem utolsó sorban a szolgáltatások minőségét külső, amerikai s európai egyesületek ellenőrzik és érvényesítik, mely garantálja a szolgáltatások minőségét.

VII. Egyéb szolgáltatások

Pszichológiai szaktanácsadás

A daganatos betegek a diagnózis feltárásakor két nagy problémával szembesülnek: elfogadni az életüket veszélyeztető betegség tényét és a kezelést, mely időnként elviselhetetlen.
A Medisprof célkitűzése minőségi szolgáltatást biztosítani a klinikai pszichológia terén: pszichodiagnózis, klinikai felmérés, személyre szabott pszichológiai szaktanácsadás kidolgozása és gyakorlatba ültetése.
Mind a páciens, mind családtagjaik igényelhetik a pszichológiai szaktanácsadást annak érdekében, hogy fel tudják dolgozni a diagnózist; hogy alkalmazkodjanak a diagnózist követő élethez; hogy elfogadják a betegség tényét és a gyógykezelést. A pszichológiai szaktanácsadás keretében a betegeket relaxációs gyakorlatokra tanítják, melyeket be is mutatnak, s alternatív stratégiákat dolgoznak ki a beazonosított maladaptív megküzdési mechanizmusok helyett.
A pszichológiai szaktanácsadás számos formája áll a beteg rendelkezésére: csoportterápia; kognitív technikák, melyek a betegségről, kezelésről, veszélyről, énképről alkotott felfogást módosítják meg; viselkedési technikák, melyek csökkentik a kezelés mellékhatásait; relaxációs és fájdalomcsökkentő technikák; család és társadalmi-szakmai visszailleszkedést elősegítő tanácsadás.

Táplálkozás

A táplálkozási szaktanácsadás egy beszélgetéssel kezdődik a kezelés kezdetén, mely beszélgetés hivatott tisztázni az étkezési szokásokat a kezelés ideje alatt és az azt követő életmódváltoztatáshoz vezető utat is megmutatja, végezetül az egészséges életmód kidolgozásában is segít.
Miért konzultáljunk táplálkozási szakértővel:

 • Mert ő az egyetlen, aki tudományosan alátámasztott táplálkozási információkkal tud szolgálni.
 • Személyre szabott diétákat dolgoz ki.
 • Segít feldolgozni a kezelés mellékhatásait.
 • Integratív orvoslást végez: táplálékkiegészítőket biztosít a kezelés ideje alatt.
 • A szakember felméri a páciens egészégi állapotát táplálkozási szempontból.
 • A szakember személyre szabott diétát dolgoz ki, hogy a súlycsökkenés ellen harcoljon, ugyanakkor a diéta hangsúlyt fektet a kezelés elfogadására.
 • A szakember kortól és kezelési módozattól függően dolgozza ki a különböző diétákat.

Bővebb információt a weboldal román vagy angol nyelvű változatán olvashat.