Tehnologii

Medisprof a fost prima și unica clinica oncologică din România care s-a preocupat de nevoile pacienților îndeajuns de mult încât să introducă în activitatea sa tehnologii revoluționare care vin în sprijinul pacienților și al personalului medical. Este vorba de sistemul de răcire a scalpului DigniCap și de camerele implantabile B-Braun.

Sistemul DigniCap de răcire a scalpului

Primul sistem de răcire a scalpului a fost introdus de clinica Medisprof în februarie 2012, iar cel de-al doilea, la sfârșitul anului 2014. DigniCap este un produs al companiei suedeze Dignitana și este folosit în ședințele de chimioterapie pentru prevenirea alopeciei la pacienții bolnavi de cancer. Evitarea căderii părului se realizează prin reducerea concentrației tratamentului chimioterapeutic în zona scalpului cu ajutorul DigniCap. Tehnologia suedeză constă într-o cască de silicon prin care circulă lichidul de răcire a scalpului și o cască de neoprene care întărește contactul celei de silicon cu scalpul.

Tehnologia suedeză a fost dezvoltată pe baza studiilor și experimentelor clinice realizate de cercetătorii din centrele medicale din Umea și Lund. Sistemul este construit dintr-o cască de silicon prin care circulă lichidul de răcire provenit de la o unitate centrală computerizată. Există două circuite separate care permit lichidului de răcire să curgă atât în partea din față, cât și prin cea din spate a căștii din silicon. Temperatura scalpului este monitorizată de trei senzori: doi de temperatură și unul de securitate. În acest mod, abaterile de la temperatura presetată sunt detectate imediat și ajustate în mod automat de sistem. Deasupra căștii de silicon există o cască de neoprene care întărește contactul celei de silicon cu scalpul.

DigniCap

DigniCap este singurul sistem brevetat cu senzori de temperatură, setări reglabile și reglare automată a temperaturii pentru a asigura eficacitatea tratamentului. Sistemul monitorizează permanent temperatura la nivelul scalpului și oferă feedback vizual imediat. În ceea ce privește design-ul, căștile sunt proiectate în așa fel încât nu acoperă urechile pacientului.Astfel, auzul acestuia nu este limitat pe perioada ședinței de chimioterapie, asigurându-i și un grad ridicat de confort.

Sistemul DigniCap se caracterizează prin :

  • siguranță (sistem acreditat CE)
  • eficiență (pot fi tratați mai mulți pacienți simultan)
  • confort (sistemul este ajustat la temperatura camerei la începutul tratamentului și scade treptat, ceea ce permite organismului să se adaptateze mai ușor)

Port-A-Cath (Camere Implantabile)

După introducerea sistemelor de răcire a scalpului DigniCap, următoarea tehnologie introdusă de clinica oncologică Medisprof a fost cea Port-a-Cath, camerele implantabile B-Braun, în septembrie 2012. Camerele implantabile sunt dispozitive care facilitează tratamentul chimioterapeutic și cresc confortul pacientului, reducând numărul de înțepături la care acesta este supus pentru tratament.

Port-A-Cath

Motivul introducerii acestor camere implantabile este explicat de Dr. Udrea Adrian, Medis Primar Oncolog Medisprof: „Chimioterapia este un tratament complex și dificil, ce poate afecta atât sistemul venos periferic, cât și pielea sau țesutul muscular al pacienților oncologici. Dispozitivele de tip Port-a-Cath vin în întâmpinarea nevoilor celor ce urmează ședințe de chimioterapie, fiind o soluție prin care medicamentele sunt administrate rapid și eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient”.

 Dispozitul este introdus sub pielea pacientului printr-o intervenție chirurgicală simplă, cu riscuri minime. Acesta este format dintr-o cameră conectată la un cateter venos central și este extrem de util mai ales în cazul tratamentelor care presupun injectări frecvente, precum chimioterapie.

Camerele implantabile au beneficii multiple, printre care:

  • reducerea efectului toxic al chimioterapiei asupra organismului
  • diminuarea riscului de infecție și tromboză venoasă
  • distribuirea imediată a medicamentelor în sistemul venos central

Camerele implantabile B-Braun vin atât în sprijinul pacienților, prin reducerea disconfortului și durerilor cauzate de puncționările repetate, cât și în sprijinul personalului medical prin creșterea eficienției cu care este administrat tratamentul chimioterapeutic.

                                                               

Mai multe detalii despre tehnologiile folosite de clinica Medisprof din Cluj-Napoca puteți găsi pe site-ul oficial DigniCap și B-Braun.