Contact
Contact
Contact

Când ai râs ultima dată?

“O zi cu adevărat pierdută este cea în care nu ai râs.” (Nicholas Chamfort)

 În cazul în care îți vine greu să răspunzi la această întrebare, înseamnă că trebuie să iei măsuri, cât se poate de repede. Este dovedit științific faptul că râsul te relaxează, calmează durerea și îmbunătățește sistemul imunitar. 

Când râzi cu toată inima, întreg organismul se oxigenează, circulația sanguină se activează și respirația se îmbunătățește. Acest proces poate fi perceput ca fiind un fel de gimnastică interioară, având un impact pozitiv asupra organelor abdominale, inimii și asupra plămânilor. Mai specific spus, se consideră că râsul ar avea capacitatea de “a masa” aceste organe.

De asemenea, râsul poate preveni bolile de inimă prin simplul fapt că acesta are abilitatea de a regla tensiunea arterială, unul din factorii implicați în producerea bolilor cardiace. Mai mult decât atât, se produce dilatarea arterelor, proces ce presupune o oxigenare mai eficientă a sângelui.

Un alt avantaj ce merită a fi menționat în acest articol se referă la capacitatea de a menține creierul în formă. Când râdem, ambele emisfere sunt stimulate și astfel, ne crește capacitatea de memorare. Astfel,  râsul ne ajută să menținem sănătatea mintală și randamentul profesional la un nivel înalt.

Într-un studiu efectuat în 2001 de Universitatea Loma Linda, cercetătorii au înscris 16 participanți. Aceștia au vizionat fie un film amuzant, fie unul neutru. În urma vizionării filmelor, subiecții au fost supuși unor analize de sânge.

ras2

Rezultate: Persoanele care au urmărit comedia afișau o scădere a hormonilor de stres-cortizol și epinefrină și totodată, o creștere în beta-endorfine-chimicale care contribuie la scăderea depresiei. Mai mult de atât, efectele fiziologice ale vizionării unei comedii pot persista până la 24 de ore.

În continuare, îți recomand câteva modalități prin care poți include râsul în programul tău zilnic.

  1. Încearcă să găsești partea plină a paharului în orice situație. Oricând, poți găsi partea amuzantă, chiar dacă la început ți se pare mai greu.
  2. Identifică aspectele amuzante la persoana ta. De exemplu, atunci când îți conștientizezi defectele, încearcă să nu le mai iei în serios. Te poți amuza pe seama lor.
  3. Vizionează filme sau seriale de comedie. Există o multitudine de filme haioase pe care le poți savura cu familia ta.
  4. Alege să îți petreci timpul în compania unor persoane care transmit energie pozitivă. Sună-ți prietenul cel mai haios și invită-l la o plimbare în parc.
  5. Joacă-te cu copiii. Fără doar și poate, copiii știu cel mai bine să radă și să se amuze în orice situație. Cu siguranță, vei petrece o zi superbă în prezența lor și vei uita de toate problemele tale.

În concluzie, nu mai lăsa nicio zi să treacă fără o porție zdravănă de râs. Corpul tău te va răsplăti!

Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

Echipa Psihologie si nutritie2

Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.