Call Center
Call Center
Call Center

Tratament Radioterapie

Efectuarea planului de iradiere implică munca întregii echipe: fiziciar, tehnician și medic radioterapeut pentru delimitarea exactă a zonei de iradiere și calculul dozei administrate.

Radioterapia este un tratament cu raze X de mare energie și în general sunt generate de aparate cum este acceleratorul liniar. Este un tratament care nu are efecte asupra întregului organism decât în anumite tipuri de iradiere care afectează anumite organe cum sunt ficatul, rinichiul, creierul. Este un tratament care se aplică singur sau în combinație cu chimioterapia, cu scopul vindecării tumorii. Uneori, această combinație este folosită pentru a facilita chirurgia în scopul asigurării atât a confortului intervenției chirurgicale cât și a creșterii posibilității de vindecare. Alteori, radioterapia este administrată după actul chirurgical tot în scopul creșterii posibilității de vindecare.

Înainte de administrare este necesară efectuarea unui “plan de iradiere”, astfel încât să fie iradiată doar zona care este interesată și cât mai puțin din țesutul sănătos din jur. Acest procedeu se efectuează cu ajutorul unui aparat numit simulator. Cu ajutorul unui tomograf computerizat încorporat, acest simulator ia imaginile de care este nevoie pentru a efectua în cele mai bune condiții planul de iradiere. Este un proces care poate dura câteva zile și este obligatoriu înaintea radioterapiei. Tratamentul radioterapeutic poate dura mai multe săptămâni, cu excepția situațiilor în care este administrat pentru situații paliative cum sunt sângerarea sau durerea, atunci când sunt suficiente câteva zile sau chiar o singură ședință de iradiere.

Foto: Accelerator Liniar Varian (TrueBeam)

Departamentul de radioterapie din cadrul spitalului nostru este unul dintre cele mai performante din România din punct de vedere al echipamentelor folosite, fiind dotat cu un Accelerator Liniar Varian. Echipa noastră este formată din medici specialiști în radioterapie și radiologie, fizicieni și tehnicieni în radiologie, care lucrează împreună pentru a determina care este cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte. Medisprof Cancer Center oferă o varietate de opțiuni de tratament în acest sens, inclusiv IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy), una dintre cele mai moderne și performante metode de iradiere. Cel mai mare avantaj al acestui tip de tratament radioterapeutic este faptul că permite o localizare mai precisă a tumorii și o protejare mai bună a țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Tehnica IMRT a avut rezultate bune mai ales în cazul cancerului de plămâni, ficat sau prostată.

Medisprof respectă ghidurile de diagnostic și tratament prezente în legislația românească, dar și ghidurilele europene de oncologie, cele ale ASCO (American Society of Clinical Oncology) și CCN (Comprehensive Cancer Network).

Deciziile de tratament în afara situațiilor care se încadrează clar în ghidurile terapeutice menționate mai sus se iau în comisiile multidisciplinare. Acestea sunt constituite conform legislației românești în vigoare și ghidurilor internaționale și cuprind următorii specialiști: oncologul medical, radioterapeut, chirurg, psiholog, nutriționist, genetician și alți specialiști de organ la nevoie. Comisiile Medisprof se întrunesc zilnic, iar deciziile acesteia sunt scrise și apoi comunicate pacienților de către medicul curant. În plus, pentru pacienții care urmează radioterapie, avem o a doua opinie terapeutică cu verificarea planului de radioterapie prin Director Asociat radioterapie Dr. Alina Mihai de la spitalul Beacon din Dublin, Irlanda.

Programează-te acum la un control în cadrul clinicii noastre!
Împreună luptăm împotriva cancerului!