Cancerul Ovarian

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor material: Dr. Crina Seceac, Medic Specialist Oncologie.

    Diagnosticul de cancer ovarian este definit de prezența celulelor canceroase la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau peritoneului. În cancerul ovarian, celulele epiteliale sau cele ale stromei ovariene au tendința de a se reproduce în mod haotic, căpătând caracter malign, ceea ce presupune dezvoltarea formațiunilor tumorale ce se pot extinde, invadând țesuturile învecinate, cu posibilitatea de a afecta și alte zone ale corpului. 

    Tipuri de cancer ovarian 

    În cancerul ovarian, în funcție de locul în care a apărut formațiunea tumorală, se pot evidenția următoarele tipuri de tumori: epiteliale, stromale, sau ale celulelor germinale.

    Cele mai frecvente cazuri de cancer ovarian se încadrează în primele 2 categorii: tumorile epiteliale apar în stratul subțire care acoperă exteriorul ovarelor, în timp ce tumorile stromale apar în țesuturile ovariene.  

    Diagnosticul de cancer ovarian

    Primul pas în diagnosticarea unui cancer ovarian este un consult de specialitate, în cadrul căruia medicul ginecolog analizează simptomatologia, examinează pacienta și investighează istoricul medical al acesteia (incluzând istoricul incidenței cancerului de ovare în familie), putând prezuma existența unui cancer ovarian, caz în care va recomanda analize suplimentare pe baza cărora se poate stabili diagnosticul de certitudine. 

    Tipuri de tratament în cancerul ovarian

    În funcție de stadiul bolii și de specificul fiecărui caz în parte, echipa medicală va alcătui un plan de tratament, în care, de regulă se regăsesc, cu precădere, tratamentul chirurgical, radioterapia și chimioterapia. 

    Tratamentul chirurgical în cancerul ovarian

    Prin intervenția chirurgicală se urmărește eliminarea, pe cât posibil, a tuturor formațiunilor tumorale și, în măsura în care acest lucru este posibil, conservarea capacității reproductive a pacientei. În stadiile incipiente ale bolii, acest lucru este posibil, de aceea un consult preventiv este mai mult decât binevenit.

    Chimioterapia în tratamentul de cancer ovarian

    În cancerul ovarian, ca și în cazul altor tipuri de cancer, chimioterapia constă în administrarea de citostatice – medicamente ce au rolul de distruge celulele canceroase. Chimioterapia se poate recomanda înaintea operației, pentru a reduce dimensiunile tumorale și a favoriza eliminarea acestora, după operație, ca tratament complementar chirurgiei sau în caz de recidivă a cancerului. 

    Este cunoscut faptul că eficiența tratamentului chimioterapic este evident superioară inconveniențelor asociate acesteia. Mai mult decât atât, la Spitalul Medisprof, din Cluj, pacientele beneficiază de cele mai moderne tratamente și metode de administrare a chimioterapiei, ceea ce contribuie la o eficiență sporită a tratamentului dar și la o creștere a confortului pacientei aflate în tratament de cancer ovarian. 

    Radioterapia în cancerul ovarian

    În tratamentul cancerului ovarian, radioterapia se folosește mai rar. De regulă, se recurge la radioterapie în cancer ovarian pentru a îndepărta celulele canceroase rămase în urma operației sau pentru a reduce dimensiunile tumorilor în cazurile avansate de cancer, având rol în reducerea simptomatologiei. 

    Echipa multidisciplinară de specialiști a spitalului Medisprof din Cluj deține o experiență vastă în găsirea celor mai eficiente soluții de tratament pentru cancerul ovarian. 

    Fiecare caz în parte este analizat de o comisie medicală dedicată, ce stabilește cea mai potrivită conduită terapeutică pentru a obține cel mai bun rezultat posibil al tratamentului de cancer ovarian. 

    Terapia în cancerul ovarian este decontată de CAS.

    Programează un consult la Medisprof, Cluj, pentru a stabili un diagnostic de certitudine, pentru a doua opinie sau pentru a fi înrolat în tratamentul de cancer ovarian!