Cancer la stomac

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Autor material: Dr. Daniel Dulf, Medic Specialist Oncologie Medicală.

    Cancerul la stomac sau cancerul gastric, în stadii incipiente, nu prezintă simptome. Poate fi detectat doar în cadrul unui screening pentru cancer de stomac, însă, din păcate, majoritatea cazurilor de cancer la stomac sunt diagnosticate în stadii târzii

    Cancerul gastric se dezvoltă lent, pe parcursul a mai multor ani, în urma unor modificări pre-canceroase la nivelul mucoasei stomacale. 

    Simptome cancer stomac 

    Cancerul de stomac este considerat asimptomatic, însă, atunci când un pacient experimentează o serie de simptome, cauzate de alte probleme, precum ulcer sau o infecție virală, atunci cancerul gastric poate fi descoperit într-un stadiu incipient. 

    Simptomele cancerului la stomac sunt:

    • lipsa poftei de mâncare;
    • pierderea inexplicabilă și fără intenție de greutate;
    • durere abdominală;
    • disconfort abdominal, resimțit deasupra buricului;
    • senzație de saturație după o masă frugală;
    • reflux gastroesofagian;
    • indigestie;
    • greață;
    • vomă, cu sau fără sânge;
    • umflarea abdomenului;
    • sânge în scaun;
    • stări de oboseală sau slăbiciune (anemie).

    Factori de risc pentru cancerul la stomac 

    Sexul

    Cancerul de stomac este mai frecvent la bărbați decât la femei.

    Vârsta

    Cancerul la stomac poate să apară la persoanele mai tinere, dar riscul crește pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de stomac au între 60-80 de ani. 

    Infecția cu bacteria Helicobacter pylori 

    Pare a fi o cauză majoră a cancerului la stomac, în special a cancerelor din partea inferioară (distală) a stomacului. Infecția pe termen lung a stomacului cu această bacterie poate duce la gastrită atrofică și alte modificări precanceroase ale mucoasei interioare a stomacului. 

    Excesul de greutate sau obezitatea

    Excesul de greutate este legat de un risc crescut de cancer gastric la nivelul cardiei (partea superioară a stomacului, lângă esofag).

    Dieta

    Riscul de cancer la stomac este crescut la persoanele ale căror diete includ cantități mari de alimente conservate prin sărare, cum ar fi peștele sărat și legumele murate.

    Consumul de carne procesată în mod regulat pare să crească riscul de cancer de stomac non-cardic.  

    Consumul mic de fructe crește riscul de cancer gastric. Pe de altă parte, consumul de multe fructe proaspete (în special fructe citrice) și legume crude pare să scadă riscul de cancer la stomac. 

    Consumul de alcool în exces și/sau fumatul

    Tipuri de cancer la stomac

    Adenocarcinom

    Reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la stomac. Se dezvoltă din celulele glandelor mucoasei din stomac. Adenocarcinomul poate fi la rândul său de două tipuri: 

    • intestinal, cu un prognostic mai bun;
    • difuz, mai greu de tratat și cu o viteză mai mare de răspândire. 

    Tumori stromale gastrointestinale 

    Acest tip de tumori se formează din celulele peretelui stomacal numite celule interstițiale Cajal. Pot apărea oriunde în tractul digestiv, însă majoritatea se dezvoltă în stomac. 

    Tumori neuroendocrine

    Debutează în celulele stomacului (sau în alte părți ale tractului digestiv) care acționează ca celule nervoase în unele moduri și ca celule care produc hormoni (endocrine) în altele. Majoritatea tumorilor neuroendocrine tind să crească lent și să nu se răspândească în alte organe, dar unele pot crește și se pot răspândi rapid.

    Limfom

    Acest tip de cancer la stomac începe în celulele sistemului imunitar numite limfocite. Limfoamele debutează de obicei în alte părți ale corpului, dar unele pot începe în peretele stomacului. Tratamentul și perspectivele pentru aceste tipuri de cancer la stomac depind de tipul de limfom și de alți factori. 

    Specialiștii de la spitalul oncologic Medisprof din Cluj sunt pregătiți să ofere cele mai bune soluții de tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer la stomac.