Radioterapie

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Ce este radioterapia?

    Radioterapia este un tratament care utilizează raze X de mare intensitate sau alte particule (electroni, protoni) pentru a acționa asupra celulelor canceroase, cu scopul de a le distruge.

    La Medisprof, radioterapia se realizează cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, într-o echipa multidisciplinară, oncologi, radioterapeuti și radiologi, specialiști de organ alături de fizicieni și tehnicieni încearcă să asigure, de fiecare dată, soluția terapeutică optimă pentru fiecare pacient. Mai precis personalizarea tratamentului dincolo de ghidurile terapeutice.

    Radioterapie stereotactica Medisprof Cluj

    Respectăm ghidurile de diagnostic și tratament din legislația românească și ghidurile europene de oncologie (www.esmo.org), cele ale ASCO (American Society of Clinical Oncology), www.asco.org și NCCN (National Comprehensive Cancer Network), www.nccn.org.

    Cui se adresează radioterapia?

    Pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer pot beneficia de radioterapie în diferite momente ale tratamentului.

    Acest lucru se întâmplă la peste jumătate din cazurile de pacienți diagnosticați cu o formă de cancer.

    Conform celor de mai sus, în comisiile multidisciplinare se stabilește pentru fiecare caz în parte, tipul, momentul aplicării și durata tratamentului.

    Sunt situații în care radioterapia, ca unică formă de tratament, este suficientă pentru a vindeca anumite forme de cancer. În alte cazuri, radioterapia este folosită premergător intervenției chirurgicale, cu obiectivul de a facilita și crește eficiența intervenției, dar și pentru a spori potențialul de vindecare. Alteori, radioterapia este administrată postchirurgical, cu același scop, de a crește posibilitatea de vindecare.

    Radioterapia își dovedește utilitatea și ca metodă paliativă de tratament, folosită pentru reducerea în dimensiuni a tumorilor, ameliorarea simptomelor (durere, presiune) și respectiv a calității vieții pacientului.

    În funcție de obiectivele urmărite la fiecare caz în parte, radioterapia poate dura câteva săptămâni, sau mai puțin, în cazul fracționării modificate sau radioterapiei stereotactice. În situația administrării radioterapiei în scop paliativ, tratamentul se poate rezuma la câteva zile sau, în unele cazuri, la o singură ședință de iradiere.

    Pregătirea pentru radioterapie

    Înainte de administrare, este necesară efectuarea unui “plan de iradiere”, astfel încât să fie iradiată doar zona interesată, cu afectarea minimă a țesutului sănătos din jur. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui simulator, având un Computer Tomograf încorporat, ceea ce permite stabilirea cu exactitate a zonelor ce vor fi iradiate.

    În plus, pentru organele corpului care se mișcă în ritmul respirației este necesară captarea datelor respective cu echipamente dedicate astfel încât să se reducă la maximum efectele secundare posibile ale radioterapiei. Este un proces care poate dura câteva zile, esențial pentru începerea tratamentului de radioterapie.

    Rolul fizicienilor și tehnicienilor care lucrează “din umbră” este esențial în acest proces, oarecum, asemănător cu importanța farmaciei oncologice în chimioterapie.

    Aparatura de înaltă performanță
    crește eficiența radioterapiei

    Echipamentele de ultima generatie de care dispune Departamentul de Radioterapie al Medisprof Cancer Center sunt printre cele câteva, foarte puține, existente acum în România. Spitalul deține un Accelerator Liniar Varian True Beam, ce aduce beneficiile celei mai noi tehnologii în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

    Radioterapia Stereotactică, realizată cu ajutorul acestui aparat performant, permite livrarea unei doze mai mari de iradiere într-un timp mult mai scurt, și în unele situații poate înlocui chirugia. Utilizăm tehnica IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy), respectiv IGRT una dintre cele mai noi și performante metode de iradiere.

    Înalta precizie a fasciculului de radiații este asigurată de asistarea terapiei de un – Computer Tomograf, ce permite verificarea poziționării pacientului în timp real și monitorizarea controlului mișcărilor respiratorii prin echipamente dedicate atunci cand este cazul, de importanță crucială în reușita tratamentului, mai ales când formațiunea tumorală se află în proximitatea unor structuri sau organe extrem de sensibile.

    Cel mai mare avantaj al acestui tip de radioterapie îl reprezintă faptul că permite o localizare mai precisă a tumorii și o protejare mai bună a țesuturilor sănătoase din jurul acesteia.

    Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

    A informa pacientul despre potențialele efecte secundare face parte din pregătirea acestuia pentru terapie.

    Radioterapia este un tratament care nu are efecte secundare asupra întregului organism, ci numai cu zona care a fost iradiată.

    Majoritatea se atenuează în timp și dispar la o anumită perioadă după finalizarea radioterapiei. Cel mai des întâlnite sunt schimbările apărute la nivelul pielii: piele uscată, descuamări, vezicule, prurit.

    Pacienții sunt încurajați să comunice echipei medicale toate aceste simptome pentru a putea primi suport în ameliorarea lor și pentru o permanentă supraveghere a evoluției tratamentului pe toate planurile.

    De asemenea, mulți dintre pacienți experimentează o stare de oboseală accentuată pe parcursul radioterapiei, mai ales dacă tratamentul a fost asociat cu chimioterapia. Și în acest caz, discuțiile cu echipa medicală sunt obligatorii în găsirea căilor de ameliorare.

    Pe termen lung, un posibil efect secundar al radioterapiei este dezvoltarea unui nou cancer. Riscul apariției acestui efect secundar este extrem de mic și, cu siguranță este mai puțin important decât beneficiul tratamentului unui cancer prezent.

    Care este prețul radioterapiei?

    Toți pacienții Spitalului Medisprof din Cluj pot beneficia de tratamente oncologice la standarde internaționale decontate de CNAS. Sunt necesare aceste documente pentru luarea în evidență.

    Pot exista costuri pentru situații particulare de manopere care nu sunt incluse în contractele cu casele de asigurări: adeverințe sau alte tipuri de formulare, analize de laborator, examinări radiologice, consultații private de specialitate sau a doua opinie terapeutică, anatomie patologică.

    Deciziile de tratament în afara situațiilor care se încadrează clar în ghidurile terapeutice menționate se iau în comisiile multidisciplinare. Acestea sunt constituite conform legislației românești în vigoare și ghidurilor internaționale și cuprind următorii specialiști: medic oncolog, radioterapeut, chirurg, psiholog, nutriționist, genetician și alți specialiști de organ, la nevoie. Comisiile Medisprof se întrunesc zilnic, iar deciziile acestora sunt apoi comunicate pacienților, prin medicul curant.

    În plus, pacienții care urmează radioterapie, pot beneficia, contra cost, de o a doua opinie terapeutică și verificarea planului de radioterapie prin D-na Profesor Dr. Alina Mihai de la Spitalul Beacon din Dublin, Irlanda.

    La Spitalul Medisprof din Cluj, îți suntem alături în lupta cu boala! Programează un consult pentru a stabili un diagnostic de certitudine sau pentru a vedea care este tratamentul cel mai potrivit pentru tine sau pentru persoana căreia îi ești aproape! Te așteptăm!

    Ce este radioterapia?

    Radioterapia este tratamentul oncologic care se bazează pe puterea fasciculelor de raze X de mare intensitate, sau a altor particule (electroni, protoni) de a distruge celulele canceroase.

    La Medisprof, radioterapia se realizează cu ajutorul aparatelor performante de ultimă generație, sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare de specialiști.

    Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?

    Ca orice tratament , radioterapia are și efecte secundare, de care este indicat ca pacientul să aibă cunoștintă înainte de începerea ședințelor de radioterapie, astfel încât acesta să poată comunica echipei medicale orice schimbare apărută.

    Important este că beneficiile radioterapiei în tratarea cancerului sunt net superioare inconvenientelor asociate acestei metode de tratament. Cel mai des, pacienții acuză o stare de oboseală accentuată și simptome la nivelul pielii: piele uscată, descuamări, vezicule, prurit. Majoritatea efectelor secundare ale radioterapiei se atenuează în timp și, după o anumită perioadă de la finalizarea tratamentului, dispar.

    După radioterapie ce urmează?

    Răspunsul la această întrebare este unul complex. În funcție de situația fiecărui pacient în parte, după radioterapie urmează alte etape în procesul de tratare a cancerului. Uneori, după radioterapie urmează intervenția chirurgicală . În cazurile în care radioterapia a fost recomandată în scop paliativ, după radioterapie urmează un control atent al stilului de viață și consiliere psihologică.

    De asemenea, după radioterapie urmează, în multe din cazuri, o serie de investigații și controale cu o anumită periodicitate.  Echipa medicală dedicată stabilește, pentru fiecare caz în parte ce urmează după radioterapie. Mai multe informații despre ce urmează după radioterapie puteți afla de aici.

    Câte ședințe de radioterapie se fac? 

    În funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, radioterapia poate dura de la câteva săptămâni, la câteva zile sau chiar se poate rezuma la o singură ședință. Numărul de ședințe de radioterapie este în directă concordanță cu obiectivele terapeutice ale tratamentului prin radioterapie. Radioterapia stereotactică, în cazurile de cancer în care este indicată, poate scurta durata radioterapiei. În situația administrării radioterapiei în scop paliativ, tratamentul se poate rezuma la câteva zile sau, în unele cazuri, la o singură ședință de iradiere.

    La cât timp după operație se face radioterapie?

    Echipa medicală dedicată este cea care va stabili la cât timp după operație se face radioterapia. În principiu, este nevoie de timp ca toate rezultatele investigațiilor ce preced începerea radioterapiei să fie disponibile, astfel încât comisia medicală să poată decide care este cea mai potrivită opțiune de tratament ce urmează operației.

    Cât costă o ședință de radioterapie?

    La spitalul Medisprof din Cluj, radioterapia este decontată de CNAS. Important, pentru a beneficia gratuit de cele mai moderne tratamente oncologice este să fiți luat în evidență. Ne puteți contacta aici pentru mai multe informații.

    Ce este radioterapia țintită ?

    Radioterapia țintită este o formă de tratament ce folosește avansul tehnologic pentru a crește eficiența radioterapiei concomitent cu scăderea nivelului toxicității. În radioterapia țintită stereotactic, se folosesc acceleratoare de ultimă generație, cum ar fi acceleratorul linear (LINAC) Varian TrueBeam STx utilizat în cadrul departamentului de Radioterapie al Spitalului Medisprof din Cluj. Mai multe detalii despre ce avantaje aduce radioterapia țintită aflați de aici.

    Chimioterapie sau radioterapie?

    De fapt, în tratamentul oncologic, întrebarea chimioterapie sau radioterapie are răspunsuri multiple. Fiecare caz în parte este unic, iar în cadrul Spitalului Medisprof din Cluj, cea mai bună schemă de tratament este stabilită de comisia multidisciplinară dedicată fiecărui pacient în parte . Chimioterapia și radioterapia acționează, de cele mai multe ori sinergic, mulți dintre pacienții oncologici beneficiind de  chimioterapie sau radioterapie alternativ, într-o succesiune adaptată tipului de cancer, stadiului evolutiv sau răspunsului organismului la terapie. Aici găsiți mai multe informații legate de subiect.

    Ce este radioterapia stereotactică?

    Radioterapia stereotactică este un tip de radioterapie performant, ce permite livrarea unei doze mai mari de iradiere într-un timp mult mai scurt, decât în cazul readioterapiei clasice și, în unele situații, poate chiar înlocui chirugia. La spitalul Medisprof din Cluj utilizăm tehnica IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy), respectiv IGRT una dintre cele mai noi și performante metode de iradiere. Dacă ar fi să menționăm un singur avantaj al acestui tip de radioterapie, ne-am opri la faptul că radioterapia stereotactică permite o localizare mai precisă a tumorii și o protejare mai bună a țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Aflați mai multe despre radioterapia stereotactică și multiplele sale beneficii de aici.

    Care sunt efectele radioterapiei asupra organismului?

    Când vorbim despre efectele radioterapiei asupra organismului, ne referim în primul rând la efectele sale curative în tratamentul cancerului. Astfel, radioterapia acționează asupra celulelor canceroase distrugându-le. De aceea radioterapia este folosită uneori înaintea unei intervenții chirurgicale, pentru diminuarea dimensiunilor tumorii, alteori postchirurgical, în vederea eliminării tuturor celulelor canceroase. Sunt și cazuri în care radioterapia este suficientă pentru tratarea cancerului. Vorbim în această instanță despre radiochirurgie.

    Pe lângă efectele curative sau paliative ale radioterapiei, se cuvin a fi menționate efectele secundare pe care aceasta le are asupra organismului și care pot fi acute, tardive sau cumulative. Despre acestea puteți afla mai multe de aici.

    Care sunt principiile radioterapiei?

    Principiile radioterapiei au la bază acțiunea radiațiilor ionizante în lezarea ADN-ului celulelor canceroase, lezare ce conduce la distrugerea acestor celule. Dozele de iradiere sunt concentrate asupra formațiunilor tumorale, cu scopul de a le elimina sau a le reduce dimensiunea. În peste jumătate din cazurile de cancer diagnosticate, principiile radioterapiei sunt folosite în schema de tratament. Aflați mai multe de aici.

    Cât durează o ședință de radioterapie?

    Dacă discutăm despre cât durează o ședință de radioterapie trebuie să facem distincția între ședința de radioterapie, care include, de regulă pregătirea pentru iradiere, controlul mișcărilor respiratorii, pregătiri care, de regulă, pot dura între 15 și 30 de minute și iradierea propriu-zisă, care de regulă are o durată de aproximativ 5 minute. Medicul va furniza pacientului toate informațiile de care acesta are nevoie înainte de începerea redioterapiei, inclusiv despre cât durează o ședință de radioterapie în fiecare caz în parte.

    Radioterapia doare?

    E firesc să ne punem întrebarea dacă radioterapia doare, e firesc să ne intereseze tot ce presupune acest tip de tratament, de aceea este recomandat ca pacientul să adreseze medicului înainte de radioterapie toate întrebările pe care le consideră necesare pentru a se simți pregătit pentru începerea tratamentului. Important de știut este că radioterapia nu doare. Există o serie de efecte secundare, unele acute, altele tardive, despre care puteți afla mai multe aici.

    Este radioterapia eficientă?

    Radioterapia este aleasă ca metodă de tratament în oncologie tocmai pentru efectele sale benefice în lupta cu boala. Aici găsiți mai multe informații despre situațiile în care se recomandă și este eficientă radioterapia. Da, radioterapia este eficientă și, atunci când înalta tehnologie și înalta calificare a specialiștilor își unesc forțele, șansele de reușită a tratamentului sporesc.

    Ce este brahiterapia?

    Brahiterapia este o formă de radioterapie eficientă în anumite tipuri de cancer, ce folosește ca metodă de tratament implantarea sursei de iradiere direct în interiorul tumorii sau în imediata vecinătate a acesteia. În acest fel, brahiterapia poate scurta durata radioterapiei. Mai multe despre cum aplicăm brahiterapia la Spitalul Medisprof puteți afla de aici.

    Cum combați efectele secundare ale radioterapiei?

    Dincolo de efectele sale benefice, radioterapia are și anumite efecte secundare pe care e bine să le cunoaștem și să ne informăm despre cum le putem combate. E importantă odihna, dieta dar și procedurile adjuvante de care poți beneficia în timpul tratamentului oncologic, cum ar fi DigniCap. Acest dispozitiv este disponibil pacienților aflați în tratament oncologic la Medisprof.

    Ce poti sa mananci, ce e interzis in timpul radioterapiei?

    Dieta pacientului aflat în radioterapie este foarte importantă. Este recomandat aportul de proteine, carbohidrați și grăsimi de calitate. Legumele și fructele sunt recomandate ca sursă de vitamine dar, în fucție de localizarea afecțiunii oncologice, acestea vor trebui incluse în dietă în forma recomandată de un specialist în nutriție. La spitalul Medisprof din Cluj, pacienții beneficiază de îndrumarea competentă a unui dietetician, pentru a potența efectele tratamentului oncologic. Vă așteptăm la o consultație pentru a  adresa toate întrebările dumneavoastră, vă puteți programa aici.