Contact
Contact
Contact

Cancerul de piele: Sfaturi de nutriție pentru bolnavii de cancer

Interviu Camelia Moldovan, nutriționist – dietetician Medisprof

Cancerul de piele este procesul de înmulțire dezorganizată a celulelor (melanocite) care au produs pigment în piele (melanină). Melanina este substanța care determină culoarea pielii și o apără în același timp de arsurile solară. Când melanocitele devin canceroase, ele se înmulțesc, cresc în dimensiuni și invadează alte țesuturi. Peste un milion de cancere de piele sunt diagnosticate în fiecare an, la nivel mondial, și marea lor majoritate sunt vindecabile, dacă ar fi depistate la timp.

Există anumite mituri legate de nutriție în cazul cancerului de piele, care vor fi confirmate sau infirmate în cele ce urmează de către specialistul în nutriție al clinicii Medisprof, Camelia Moldovan.

Camelia Moldovan

1. Este adevărat că acizii Omega-3 ne protejează de cancerul de piele?

Potrivit unor studii publicate în jurnalul britanic Carcinogenesis, produsele alimentare care conțin acizi grași Omega – 3 ar putea ajuta la prevenirea cancerelor de piele aflate atât în stadiu incipient cât și în stadiu tardiv. Rezultatele studiilor arată faptul că acizii grași Omega – 3 induc moartea celulelor maligne și inhibă creșterea acestora în doze care nu afectează celule normale, motiv pentru care ar putea fi utilizați în prevenția apariției cancerelor de piele.

Deoarece organismul uman nu produce cantități mari de acizi grași Omega – 3, principala modalitate de a crește nivelurile este printr-un consum crescut de alimente bogate în acizi grași polinesaturați. Sursa principală de acizi grași Omega – 3 este peștele gras, cum sunt somonul, macroul, heringul, păstrăvul, sardinele și tonul. Astfel, este recomandat consumul a cel puțin două porții de pește (100g/porție) pe săptămână.

Peste - somon

Sursă foto: http://bit.ly/1Egp32p

Există și multe alte surse alimentare de Omega – 3 inclusiv nucile, semințele de in, carnea de vită, boabele de soia, tofu, fructele de mare.

nuci și semințe

Sursă foto: http://bit.ly/1P0kPXY

2. Are vreun rol vitamina A în prevenția cancerului de piele?

Faptul conform căruia vitamina A poate reduce riscul cancerelor nu este clar. Este posibil ca anumite persoane, care dispun de o alimentație sănătoasa, cu un consum crescut de fructe și legume, din care organismul acumulează necesarul de beta – caroten, să prezinte un risc mai scăzut de a dezvolta diferite forme de cancer.

La ora actuală, influența retinoizilor (forma sintetică a vitaminei A) și influența lor asupra cancerelor de piele este în curs de cercetare. Persoanele care dezvoltă anumite tipuri de cancer de piele tind să prezinte nivele scăzute de vitamina A și beta – caroten în sânge. Cu toate acestea, rezultatele studiilor conform cărora suplimentarea cu vitamina A sau beta – caroten ar putea preveni sau trata cancerul de piele, nu sunt concludente.

cancer de piele

Sursă foto: http://bit.ly/1RcH8sj

3. În încheiere, un sfat de nutriție pentru bolnavii de cancerul de piele.

Consumul anumitor tipuri de alimente poate ajuta la prevenirea cancerului de piele. Studii realizate pe antioxidanți, acid folic, grăsimi, proteine și o varietate de alimente integrale nu au fost absolut clare. Însă, s-a constatat faptul că antioxidanții pot să ofere o oarecare protecție în ceea ce privește cancerul de piele. Astfel, alimente cum sunt peștele, fasolea, morcovii, dovleacul, varza, broccoli și alte legume care conțin beta – caroten și vitamina C, ar putea să ajute în prevenția acestei boli. Studiile pe animale sugerează faptul că substanțele care se găsesc în alimente cum sunt semințele de in și soia ajută în lupta cu cancerul.

legume, fructe, semințe

Sursă foto: http://bit.ly/1F4lseC

Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof sau pentru o întâlnire cu unul dintre specialiștii în nutriție, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.