Cum gestionăm efectele adverse tardive ale tratamentului oncologic?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Tratamentul oncologic, indiferent dacă vorbim despre chimioterapie sau radioterapie, poate produce anumite efecte adverse. Există mai multe tipuri de efecte adverse: efectele acute, care apar în perioada administrării tratamentului, efectele tardive, care apar la câteva luni sau chiar ani după terminarea tratamentului oncologic și efectele cumulative care apar după reluarea tratamentului oncologic. Modul în care aceste efecte adverse se manifestă diferă de la pacient la pacient, în funcție de tipul cancerului, tipul tratamentului, doza administrată sau starea de sănătate a pacientului. Printre efectele adverse acute frecvente ale tratamentului oncologic se numără starea de oboseală, greața și vărsăturile, leziuni ale țesutului cutanat, disconfort intestinal sau edem, iar în cazul celor cumulative vorbim despre efecte asupra reproducerii sau asupra sistemului pituitar.

    Efectele adverse tardive ale tratamentului oncologic sunt cele care apar după câteva luni sau ani de la încheierea tratamentului oncologic și de obicei sunt limitate doar la zona tratate. Iată care sunt aceste efecte adverse tardive și cum le putem gestiona:

    1. Probleme ale oaselor și încheieturilor

    Anumiți pacienți care au trecut printr-un tratament chimioterapeutic pot dezvolta la un moment dat afecțiuni ale oaselor cum ar fi osteoporoza sau dureri ale încheieturilor. Aceasta pot fi evitate sau pot fi ținute sub control prin renunțarea la fumat și prin introducerea în dietă a unor alimente bogate în calciu și în vitamina D. Desigur, controlul medical în acest caz este obligatoriu, iar medicul la rândul lui îți va face anumite recomandări pentru a scăpa de durerile de oase și încheieturi.

    1. Probleme digestive

    Chimioterapia sau radioterapia poate afecta capacitatea organismului de a procesa nutrienții din alimente, motiv pentru care pacienții se pot confrunta la un moment dat cu diareea cronică. În acest caz, o vizită la medicul nutriționist care îți va realiza un plan de alimentație personalizat te va ajuta să scapi de această problemă.

    1. Afecțiuni ale sistemului endocrin

    Tratamentele pentru anumite tipuri de cancer pot afecta sistemul endocrin. Spre exemplu, femeile care suferă de cancer ovarian și care au trecut printr-o intervenție chirurgicală sau tratament chimioterapeutic se pot confrunta cu  menopauza precoce. În anumite cazuri, poate fi vorba doar de o menopauză falsă, iar ovarele să își reia funcția peste puțin timp.

    1. Limfedemul

    Limfedemul este de obicei rezultatul leziunilor sistemului limfatic care apare în urma radioterapiei. Această afecțiune apare cu precădere în cazul persoanelor care au fost tratate împotriva cancerului la sân, al vezicii urinare, al rinichilor sau al prostatei și se manifestă ca o retenție locală a fluidelor. În anumite cazuri, limfedemul se vindecă de la sine.

    1. Apariția unui tip de cancer secundar

    Un efect advers tardiv al tratamentului oncologic este apariția unui tip de cancer secundar, chiar și după 20-30 de ani de la tratamentul inițial. În cele mai multe cazuri, vorbim despre mielodisplazie (grup de afecțiuni ale măduvei osoase) sau leucemie acută. Acest efect advers tardiv poate fi controlat prin controalele periodice și prin tratarea cancerului primar până la vindecare.

    Acestea sunt doar câteva dintre efectele adverse tardive care pot să apară în cazul pacienților care au trecut la un moment dat printr-un tratament oncologic. Important este să comunici deschis cu medicul tău și să îi descrii orice nou simptom pentru a putea trata afecțiunea încă de la început.

    Sursă articol: ASCO answers: Cancer survivorship – Managing late and long-term side effects